Dr Baumann Skinident Werkstoffen

INGREDIËNTEN

Zoals wettelijk voorgeschreven worden alle door DR. BAUMANN COSMETIC gebruikte ingrediënten op de verpakking van de producten vermeld volgens de INCI-methode.

INCI staat voor Internationale Naamgeving van Cosmetische Ingrediënten. De ingrediënten worden verplicht vermeld op het product. Het ingrediënt met de hoogste concentratie wordt steeds als eerste vermeld.

De keuze van de ingrediënten is natuurlijk voor elk huidverzorgingsproduct bepalend voor het uiteindelijke resultaat. DR. BAUMANN COSMETIC gebruikt in de producten enkel ingrediënten met bewezen maximale werking en bewezen maximale verdraagbaarheid.

In alle productlijnen worden enkel huidvriendelijke en huideigen ingrediënten gebruikt. In de productlijn DR. BAUMANN SKINIDENT worden uitsluitend huideigen ingrediënten gebruikt.

Huideigen ingrediënten en werkstoffen komen van nature in de menselijke huid en het menselijke lichaam voor. De INCI-namen laten echter niet altijd toe om aan te geven dat een ingrediënt huid- of lichaamsidentiek is. Zo is bvb. De INCI naam „ethanol” een verzamelnaam voor verschillende soorten alcohol. Het ethanol dat in SkinIdent gebruikt wordt is de uiterst zeldzame lichaamseigen, d.w.z. door het lichaam zélf aangemaakte, versie, en is qua werking en samenstelling niet te vergelijken met de andere stoffen die ook als ethanol worden opgegeven. Dezelfde opmerking geldt voor alle andere ingrediënten. 

Lichaamsidentieke ingrediënten worden gewonnen door synthetisering en andere bio-technologische technieken (bvb. synthetisering vanuit gist). In geen enkel geval worden deze stoffen uit dieren of dierlijke resten gewonnen, evenmin als uit menselijk weefsel, zoals de naam „lichaamsidentiek” verkeerdelijk zou kunnen doen veronderstellen. Lichaamsidentiek betekent dat de stoffen chemisch gelijk zijn aan de stof die het lichaam zelf aanmaakt (onder de microscoop is er geen verschil), zodat het lichaam ze als eigen aan het lichaam herkent en geen afweerreactie opbouwt.

Opgelet: cosmetische ingrediënten als ceramides, triglycerides, glycerine, hyaluron-zuur, enzovoort worden in de cosmetische industrie zeer dikwijls uit dierlijk materiaal gewonnen. Omdat ze voornamelijk uit slachtafval worden gehaald (zoals bijvoorbeeld ceramides uit varkenshuid en hyaluronzuur uit hanenkammetjes) zijn ze doorgaans goedkoper dan dezelfde stoffen uit plantaardige bron. Nochtans zijn er merken die reclame maken met “niet op dieren getest”, hoewel hun ingrediënten uit dierlijke bron komen. Er wordt dan wel niet gelogen, maar de consument die belang hecht aan dierenwelzijn wordt hierdoor toch wel op het verkeerde been gezet. DR. BAUMANN COSMETIC geeft degarantie dat de producten niet op dieren worden getest, en dat geen enkel ingrediënt in onze producten uit dierlijk weefsel afkomstig is.

DR. BAUMANN COSMETIC – LIJST VAN ALLE HUIDIDENTIEKE INGREDIENTEN 

ALLANTOIN. Stofwisselingsproduct van het lichaam. Stimuleert de vorming van nieuwe cellen en heeft herstelbevorderende eigenschappen. 

BIOTIN Vitamine H. Deze wateroplosbare vitamine heeft een vitaliserende en beschermende werking in de waterfase van de menselijke huid; Gilli en Floersheim toonden in 1995 bovendien een duidelijke vermindering van rimpeldiepte aan. 

CAPRYLIC/CAPRIC STEARIC TRIGLYCERIDES. Verzamelnaam voor vetten die een groot aandeel van de huidtalg uitmaken en huidvetherstellende en huidbeschermende eigenschappen bezitten. 

CERAMIDE III, IIIA, VI. Zijn belangrijke bestanddelen van de intercellulaire substantie in de hoornlaag en samen met cholesterine, vetzuren en lecithine (fosfolipiden) van wezenlijk belang voor een intacte barrièrefunctie van de huid. 

CETEARYL OCTANOATE. Is een vloeibare was aanwezig in huidtalg met huidvetherstellende en huidbeschermende eigenschappen. 

CHOLESTEROL Cholesterine. Vormt een belangrijk bestanddeel van de celmembranen en de intercellulaire substantie van de huid. Samen met ceramides, vetzuren en lecithine is het een belangrijk bestanddeel van de beschermende huidvetlaag en van wezenlijk belang voor een intacte barrièrefunctie van de huid. Ook in huidtalg aanwezig. 

CITRIC ACID Citroenzuur. Lichaamseigen zuur uit de familie van de fruitzuren. Onontbeerlijk voor de goede werking van de zuurtebeschermingsmantel van de huid en voor de juiste pH-waarde van het cosmetische product. 

D-ALPHA-TOCOPHERYL ACETATE. Is de opslagvorm van natuurlijke vitamine E. Het is de belangrijkste huidbeschermende vitamine, die de huid tegen UV- straling en zuurstofradicalen beschermt. Vitamines zijn een onmisbaar bestanddeel voor een gezond menselijk lichaam en een gezonde huid.

D-MIXED-TOCOPHEROLS. Is de benaming voor een mix van natuurlijke tocopherolen (vitamine E) die samen een synergetische werking hebben die breder is dan de werking van elke vitamine afzonderlijk. Vitamine E is de belangrijkste huidbeschermende vitamine, die de huid tegen UV-straling en zuurstofradicalen beschermt.

DIHYDROXYACETON. Is in het menselijk organisme een tussenproduct bij de koolhydraatstofwisseling. Reageert met de keratine van de bovenste huidlaag en vormt daarbij de bruine kleurstof die verantwoordelijk is voor de natuurlijke bruining van de huid.

D-PANTHENOL Pro-vitamine B5. Deze pro-vitamine heeft een herstellende en vitaliserende werking. Ze verhoogt ook het vochtigheidsgehalte van het huidoppervlak.

ETHANOL. Andere naam voor alcohol. De in SkinIdent gebruikte huideigen versie van ethanol is een stofwisselingsproduct in het menselijke organisme. In huidverzorgingsproducten dient het als oplosmiddel en heeft het een verzachtende en antibacteriële werking.

GLYCEROL Glycerine. Ontstaat in het lichaam bij de vetstofwisseling en werkt op de huid in lage concentraties vochtversterkend en in hogere concentraties (vanaf ongeveer 30%) uitdrogend en irriterend. Daarom wordt in SkinIdent een concentratie van maximum 15% gebruikt, om er enkel de positieve eigenschappen van te gebruiken. Het is een huididentiek bestanddeel van de hydrolipidenlaag van de menselijke huid.

GLYCERYL STEARATE. Is een bestanddeel van de huidtalg een heeft daardoor huidvetherstellende, huidbeschermende en vochtversterkende eigenschappen.

GLYCOLIPIDS (AND) PHOSPHOLIPIDS (AND) SPHINGOLIPIDS. Zijn belangrijke lipiden uit de diepere lagen van de epidermis. Vanuit deze vetstoffen worden in de bovenste huidlagen ceramides voor de barrièrefunctie van de hoornlaag ontwikkeld.

HYALURONIC ACID Hyaluronzuur. Is een belangrijk natuurlijk bestanddeel van de huid dat vochtversterkend en verstrakkend werkt.

LECITHIN. Is een waardevol bestanddeel van het celmembraan en de intercellulaire substantie van de hoornlaag. Samen met cholesterol, vetzuren en ceramides zijn ze van wezenlijk belang voor een intacte barrièrefunctie van de huid. Opgebouwd uit fosfolipiden.

LECITHIN (AND) WATER (AND) ETHANOL. Is de juiste INCI-benaming voor meervoudige liposomen. Ze maken het mogelijk dat het vochtigheidsgehalte van de huid maximaal stijgt, transporteren de huidvriendelijke vitamines en andere werkstoffen in de huid en werken op grond van hun gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren huidtalgregulerend. Ze zijn daarom ook uitstekend geschikt tegen puistjes.

L-PROLIN. Is als aminozuur het actieve bestanddeel van het menselijke collageen en tegelijkertijd het meest voorkomende aminozuur van de natuurlijke vochtigheidsfactor (NMF of Natural Moisturizing Factor) van de huid. Door zijn kleinere afmetingen kan het, in tegenstelling tot collageen, wél in de huid doordringen, zodat de onderliggende huidstructuur kan verstevigd worden.

PHYTOSPHINGOSINE. Essentieel bestanddeel van ceramide. Komt als zelfstandige bio-actieve stof in de menselijke hoornlaag voor. Stabiliseert en versterkt onder meer de huideigen bacteriënflora en daarmee het afweersysteem van de huid.

RETINYL PALMITATE. Is de opslagvorm van vitamine A. Wordt in de huid opgeslagen en wanneer nodig in natuurlijke vitamine A omgezet. Het activeert de celdeling en werkt daardoor, in het bijzonder bij vroegtijdig verouderde huid en bij regelmatig en langdurig gebruik, sterk regenererend. Vitamines behoren tot de waardevolste en noodzakelijkste bestanddelen van een gezond menselijk lichaam en een gezonde huid.

SODIUM ASCORBYL PHOSPHATE. Wateroplosbare vitamine C in een opslagvorm. Wordt in de huid opgeslagen en wanneer nodig in natuurlijke vitamine C omgezet. Beschermt de huid tegen de schadelijke werking van gevaarlijke zuurstofradicalen. Vitamines behoren tot de waardevolste en noodzakelijkste bestanddelen van een gezond menselijk lichaam en een gezonde huid.

SODIUM LACTATE. Is een op pH-waarde 5,5 gebracht melkzuur en daardoor een belangrijk bestanddeel van de natuurlijke vochtigheidsfactor (NMF of Natural Moisturizing Factor) en van de zuurtebeschermingsmantel van de huid.

SQUALANE Squaleen. Is een uit olijfolie gewonnen vetstof, die van nature in de huidtalg van de mens voorkomt

STEARIC ACID Stearinezuur. Vormt een aanzienlijk bestanddeel van de huidtalg en van de intercellulaire substantie van de menselijke hoornlaag.

UREA Ureum. Is een belangrijk bestanddeel van een gezonde huid en de natuurlijke vochtigheidsfactor (NMF of Natural Moisturizing Factor) van de huid.

WATER (Aqua). Maakt voor ongeveer 65% deel uit van het menselijk lichaamsgewicht en is daarmee voor de lichaamsfuncties, inclusief de huid, van elementair belang. In een cosmetisch product is water verantwoordelijk voor het vochtigheidsgehalte van het huidoppervlak.

DR. BAUMANN COSMETIC – DE OVERIGE GEBRUIKTE BIONOME INGREDIENTEN

ALCOHOL. Algemene benaming voor Ethanol. Oplosmiddel, verfrissend, desinfecterend.

ALLANTOINE. Huididentieke werkstof, bevorderd wondheling, celregenererend, kalmerend, maakt de huid zacht en glad.

ALOË VERA. Plantenextract met vochtinbrengende, beschermende en verzorgende eigenschappen, kalmeert de huid.

ALUMINIUMLACTAAT. Regenereert de beschermende zuurtemantel van de huid; licht samentrekkend. Niet te verwarren met het vaak gebruikte Aluminium Chloorhydraat.

BASILICUM Oleum Ocimum basilicum. Etherische olie, ontkrampend, kalmerend, antiseptisch.

BETA-CAROTENE Pro-Vitamine A. Vetoplosbare vitamine met anti- oxidatieve eigenschappen. Is actief tegen celbeschadigende vrije radicalen, beschermt onverzadigde vetzuren tegen oxidatie, behoort tot de huidbeschermende vitamines.

BIOTINE Vitamine H. Wateroplosbare vitamine voor een normale functie van huid en haar. Werkt preventief tegen haaruitval, stimuleert de haargroei.

BRANDNETELEXTRACT Extr. Urticae e Fol. Tegen roos, jeuk, ontstekingen op de huid en haaruitval.

BUTYLENE GLYCOL. Vochtversterker in huidverzorgingpreparaten, oplosmiddel voor plantenextracten.

CANDELILLA WAS. Was uit de Mexicaanse grassoort Euphorbia cerifera, geeft stevigheid aan lippenstiften.

CAPRYLIC/CAPRIC STEARIC TRIGLYCERIDE. Triglyceride uit vetzuren met een ketenlengte C8 tot C18, huideigen vetstof in crèmes.

CARBOMER. Zeer goed verdraagbare gelvormer.

CARNAUBA. Was van de bladeren van de Braziliaanse Palm Copernica Cerifera, geeft stevigheid aan lippenstiften.

CERAMIDE. Ceramides zijn epidermale lipiden en zijn samen met de fosfolipiden een belangrijk bestanddeel van de intercellulaire stof tussen de cellen van de epidermis, resp. de hoornlaag. Ze zijn medeverantwoordelijk voor het in stand houden van de huidfuncties (regulatie van transdermale waterhuishouding, bescherming tegen infecties, vrijwaring van de elasticiteit van de huid enz.). Dikwijls van dierlijke oorsprong. DR. BAUMANN gebruikt enkel ceramide van plantaardige oorsprong!

CETEARETH-20. Emulgator op basis van vetalcohol.

CETHYL DIMETHICON COPOLYOL. Krachtige emulgator die silicium bevat. Gebruikt in W/O-preparaten (water/olie). Speciaal voor plantaardige oliën.

CETYLPALMITAAT. Uit plantaardige grondstoffen geproduceerde, vaste was met een intensieve beschermende werking voor de huid – komt qua samenstelling overeen met walschot dat uit het ruggenmerg van de walvis gewonnen wordt en vanwege de bescherming van de walvis niet meer mag gebruikt worden!

CU-CHLOROPHYLL. Natuurlijk chlorofyl met een licht deodoriserende werking.

D-ALPHA-TOCOPHERYL ACETATE Natuurlijke vitamine E. Beschermt het celmembraan tegen oxidatie en vrije radicalen. Als werkstof in cosmetica wordt bijna enkel het stabielere vitamine E- acetaat gebruikt. Dit wordt in de verschillende huidlagen opgeslagen, waarbij de penetratie door inwerking van UVB- straling nog extra toeneemt. De in de huid opgeslagen voorraad D-alpha-Tocopherol-acetaat wordt vervolgens door huideigen enzymen naar de sterke antioxidant vitamine E omgezet, waardoor de huid voortdurend extra tegen oxidatie en huidveroudering wordt beschermd. Alleen al door het dagelijks gebruik van een juiste concentratie vitamine E wordt een permanente zonnebeschermingsfactor 4 van de huid bereikt. Dit beschermt voldoende tegen de mogelijk schadelijke werking van het normale zonlicht, zodat enkel bij risico op zonnebrand een product met hogere beschermingsfactor dient te worden gebruikt. Natuurlijke Vitamine E vermindert bovendien het aantal door UV- straling beschadigde huidcellen (zonnebrandcellen). Natuurlijke Vitamine E verbetert ook het vermogen van het huidoppervlak om vocht vast te houden in de hoornlaag, het heeft een ontstekingsremmende werking, versnelt het herstel van oppervlakkige wonden en verhoogt de enzymactiviteit in de huid. Door de synergetische werking met vitamine C is het zeer goed in staat de bouw van kankerverwekkende nitrosaminen te verhinderen. Natuurlijke vitamine E (D- alfa-Tocopherol) van plantaardige oorsprong heeft een veel betere werking dan synthetische vitamine E (D,L- alfa-Tocopherol)!

D,L- ALFA-TOCOPHERYL ACETATE Synthetische vitamine E. Werkt in sterk afgezwakte vorm zoals natuurlijke vitamine E (D- alfa-Tocopherol).

D-MIXED-TOCOPHEROLS. Synergetisch werkende mengeling van natuurlijke alfa ,beta- , gamma- en delta-tocopherolen (Vitamine E). Zoals ze in alle natuurlijke oliën voorkomen. Heeft zeer goede antioxidatieve eigenschappen.

DIHYDROXYACETON. Een ook in het menselijk lichaam voorkomende, drievoudige suiker, die reageert met de keratine van de hoornlaag zodat de natuurlijke bruining van de huid wordt behouden en versterkt.

DIISOSTEAROYL POLYGLYCERYL-3 DIISOSTEARATE W/O-emulgator. Wordt uit plantaardige oliën gewonnen.

IRON OXIDES. IJzeroxide CI 77491, CI 77492, CI 77499 Minerale ijzeroxide als kleurstof in de basiskleuren geel, rood, zwart. Heeft een zeer goede huidverdraagbaarheid.

ETHANOL. Ethylalcohol Word in de volksmond “alcohol” genoemd; oplosmiddel, desinfecterend en verfrissend.

ETHYL BUTHYLACETYLAMINO PROPIONATE. Insectenwerende stof met uitstekende werking tegen steekmuggen, dazen, mieren, spinnen en luizen. Zeer goede huidverdraagbaarheid.

ETHYL HEXYL COCOATE. Goed uitsmeerbar en niet vet huidgelijkend natuurlijk vetzuur. Wordt uit kokosnootolie gemaakt. Vervangt sinds eind 2008 Octyl Palmitate dat gesynthetiseerd wordt uit palmpitolie. Palmplantages blijken echter steeds meer tropisch regenwoud te vervangen met zeer negatieve gevolgen voor de biodiversiteit en het klimaat. Kokospalmen daarentegen zorgen voor herbebossing omdat ze ook op zeer schrale woestijngrond kunnen worden geplant. Ze leveren bovendien olie op van dezelfde chemische samenstelling en kwaliteit als palmpitolie, waardoor het voor de consument geen enkel verschil uitmaakt qua huidgevoel en resultaat. Jammer genoeg zijn er nog geen alternatieven beschikbaar voor sommige andere, wel veel minder overvloedig gebruikte, uit palmkernolie afgeleide ingrediënten.

EUCALYPTUSOLIE Eucalyptus globulus. Werkt tegen krampen, bevordert de genezing van wonden en werkt stimulerend.

EXTR. HUMULI LUPULI E FLOR Hopextract. Plantaardige werkstof met verstrakkende, versterkende, toniserende en door-bloedingsbevorderende werking. Bevat phytoöstrogeen.

EXTR. CHAMOMILLAE E FLOR. Kamille-extract uit Matricaria met een kalmerende, genezingsbevorderende en ontstekingsremmende werking. Wordt binnen de natuurwetenschap en de geneeskunde zeer naar waarde geschat.

EXTR. SALVIA OFFICINALIS. Salie-extract. Werkt verstrakkend en doorbloedingbevorderend.

EXTR. SEMEN HIPPOCASTANI. Rode paardekastanje-extract. Bloedvaatversterkend, oedeemremmend , toniserend.

EXTR. THYMUS VULGARIS. Thymextract. Plantaardige werkstof, werkt tegen haaruitval, schilfers en vet haar; niet te verwarren met de thymus van dierlijke oorsprong (=Thymus Glands Extract).

FARNESOL Dodecatrienol. Etherische olie, vermindert de activiteit van zweetgeurveroorzakende bacteriën.

FORSKOLIN. Phytohormoon uit Indische geneeskundige plant, verhoogd de vetverbranding van de cellen.

GLYCERYL LAURATE. Vetstof en versteviger in reinigingsproducten.

GLYCERYLSTEARATE. Geeft samenstelling aan O/W- formuleringen. Wordt uit natuurlijke oliën gewonnen.

GLYCOL DISTEARATE(AND)STEARETH-4. Geeft glans aan reinigingsproducten.

GLYCOLZUUR. Alfa Hydroxy Acid (AHA), Hydroxy-azijnzuur behoort tot de (zeer goed verdragen) huideigen fruitzuren, vermindert de verhoorning van de huid en lost oppervlakkige hoornschilfers op.

GRANULE OF NYLON. Nylon-Granulaat Gladde en bioneutrale nylonbolletjes voor het wegpeelen van afgestorven huidschilfers. Ze beschadigen de huid niet, in tegenstelling tot de in peelings veelgebruikte perzikpitsplinters. Deze zijn immers zo scherp dat ze microscopische krasjes veroorzaken die de huid vatbaar maken voor infecties door schimmels en bacteriën.

GUAR HYDROXYPROPYLTRIMONIUM CHLORIDE. Conditioner op basis van de Guarpitmeel, verhindert het ‘vliegen’ van het haar en geeft het haar stevigheid.

HYALURONZUUR. Natuurlijke en huideigen vochtigheidsversterker; maakt de huid terug glad; komt ook in het menselijk bindweefsel voor; werd vroeger op een wrede manier uit hanenkammen gewonnen; tegenwoordig gelukkig ook biotechnologisch geproduceerd, met zelfs een betere kwaliteit.

HYDROXYOCTACOSANYL HYDROXYSTEARATE. Natuurlijke was, dient als samenstellingregulator in W/O-producten.

HYDROGENATED CASTOR OIL. Gehydreerde ricinusolie. Geeft samenstelling aan W/O-crèmes en lippenstiften.

ISOPROPYL ALCOHOL. Iso-Propanol. Heeft een desinfecterende werking, net zoals ethanol. Maar in tegenstelling tot ethanol lost het ook natuurlijke vetten op.

ISOCETYL PALMITATE. Uit plantaardige grondstoffen geproduceerde vloeibare wasester met intensieve bescherming voor de huid; komt qua samenstelling overeen met walschot, dat uit het ruggenmerg van walvissen gewonnen werd en tegenwoordig omwille van de bescherming van de walvis niet meer gebruikt mag worden.

JOJOBAOLIE. Oleum Simmondsiae californicae. Een natuurlijke plantaardige en vloeibare was uit de vrucht van de jojobaplant. Door zijn grote huidverwantschap uitstekend verzorgend en beschermend. Geeft de huid een aangenaam zijdezacht gevoel.

KAOLIN. Zeer zuivere kleiaarde met huidreinigende en huidzuiverende werking.

KIEZELGOER. Silicious Earth. Een mineraal van organische oorsprong. Op de huid reinigt het de huid tot diep in de poriën, werkt het kalmerend, helend en ontstekingsremmend. Oraal ingenomen is het belangrijk voor de gezondheid van de nagels, de huid, de beenderen en het bindweefsel.

LACTIC ACID. Melkzuur. Komt als essentieel stofwisselingsproduct in het lichaam en in de huid voor, en heeft daar een pH-beschermende en pH-regulerende werking. Heeft een vochtbindende werking op de huid en met de fysiologische pH-waarde van gemiddeld pH-5,5, vormt het de zuurtebeschermingsmantel van de huid.

LAURETH – 2. Verdikker in reinigingsproducten.

LECITHIN Fosfolipide. Epidermale lipide en natuurlijke emulgator, van plantaardige oorsprong; ondersteunt de werking van de natuurlijke lipidenbeschermlagen in de huid; maakt glad en werkt vochtigheidsregulerend en -bewarend.

LECTIHIN(AND)WATER(AND)ALCOHOL. INCI-benaming voor meervoudige liposomen. Deze zijn de allerwerkzaamste vorm van liposomen.

LINOLEAMIDE DEA (DEA Diethanolamid). Natuurlijk, uit soja gewonnen verdikkingsmiddel.

LEMONGRASS. Cymbopogan flexuosus. Etherische olie, verfrissend. Bevordert de concentratie.

LIPOSOOM. Naar onze ervaring de efficiëntste en beste stof in de cosmetica. Een kleine holle kogel, waarvan de wand uit dezelfde fosfolipiden opgebouwd is , als de wand van een huidcel en de daartussen liggende intercellulaire stof. Gezien hun uitstekende werking en verdraagbaarheid, zijn meervoudige liposomen de efficiëntste liposomen. Ze zijn in staat het vochtigheidsgehalte van de huid binnen de 7 dagen tot nagenoeg 100% te doen stijgen. Daartoe is geen enkele andere stof in staat. Liposomen transporteren ook andere stoffen in de huid. Dat is bvb. bij huidbeschermende vitamines zeer gunstig, maar bij parfums en chemische conserveringsmiddelen zeer negatief. Deze laatste behoren immers tot de belangrijkste oorzaken van allergieën en horen dus in geen geval in de huid thuis! DR. BAUMANN COSMETIC gebruikt enkel meervoudige liposomen zonder parfums en zonder chemische conserveerstoffen (zie ook onder “Basiskennis liposomen”).

MACADAMIAOLIE. Oleum Macadamiae. Voor de verzorging van huid, haar en haarwortels. Beschermt de huid en het haar tegen beschadiging door zonnestraling, bescherming tegen uitdrogen van huid en hoofdhuid, door zijn hoog gehalte aan palmitoleïnezuur heeft het gelijkaardige eigenschappen als nertsolie.

MAGNESIUM Belangrijk mineraal in het lichaam, activeert ongeveer 300 enzymen, vooral de stofwisseling van eiwitten, belangrijk voor de functie van het hart en de zenuwen, verhindert vorming van stenen bij een verhoogde toename aan vitamine C, houdt de tanden gezond.

MANUKA. Leptospermum scoparium. Etherische olie, gelijkaardig aan Tea Tree olie, antiseptisch.

METHYL GLUCOSE SESQUISTEARATE. Uit glucose en vet gewonnen O/W-emulgator. Zeer huidvriendelijk, vochtigheids-versterkend.

METHYLNICOTINAAT. Huideigen nicotinezuur Vitamine B3-derivaat, stimuleert de doorbloeding en de stofwisseling.

MICA Glimstof. Door het aanbrengen van een laag titanoxide bekomt men zilverglanspigmenten, met ijzeroxide-kleurige glanspigmenten.

MIRRE. Commiphora myrrha. Etherische olie, ontstekingsremmend, bevordert de genezing.

MUNT. Mentha arvensis. Etherische olie, verfrissend, opwekkend.

MYO-INOSIT. In het planten- en dierenrijk wijdverbreide suikerachtige groeistof van de Vitamine B-familie. Bij een tekort aan deze stof wordt haaruitval vastgesteld.

NANOSOMEN. Zijn net zoals liposomen holle lipidenlichaampjes, waarvan de wanden uit een enkelvoudige laag fosfolipiden opgebouwd zijn, waarvan de lipofiele uiteinden naar de binnenkant van de nanosomen gericht zijn zodat ze hoge concentraties vetoplosbare werkstoffen kunnen opslaan en in de huid transporteren.

NATRIUMLACTAAT. Natriumzout van melkzuur, ondersteunt het vochtigheidsgehalte van de huid.

NEROLI Citrus aurantum. Etherische olie uit sinaasappelbloesems, ontspannend, heeft een positieve werking op het humeur.

OLEUM ANIBA ROSEAODORA. Rozenhoutolie. Etherische olie, harmoniserend. Afrodisiacum.

OLEUM BUTYROSPERMI PARKII. Sheabutter, Beurre de Carité. Boterachtige, romige olie uit de noten van de boom Butyrospermum Parkii. Door de hoge concentratie huideigen essentiële vetzuren bijzonder geschikt voor de verzorging van droge en bijvoorbeeld door zonnestraling beschadigde huid. De huid wordt zachter, bloed- en zuurstofverzorging worden gemaximaliseerd, een bescherming tegen uitdroging en UV-straling wordt opgebouwd.

OLEUM CANAGA ODORATA. Ylang Ylang. Etherische olie, ontkrampend, ontspannend, verzachtend, erotiserend.

OLEUM CARYO PHYLLI. Nagelkruidolie. Insectenverdrijvende etherische olie.

OLEUM CHAMAEMELUM ORMENSIS. Olie van de Marokkaanse kamille met ontstekingsremmende, wondhelende en kalmerende werking.

OLEUM COMMIPHORA MYRRHA. Mirre. Etherische olie, ontstekingsremmend, bevordert de genezing.

OLEUM CITRUS AURANTUM. Neroli. Etherische olie uit sinaasappelbloesems, ontspannend, heeft een positieve werking op het humeur.

OLEUM CYMBOPOGAN FLEXUOSUS. Lemongras. Etherische olie, verfrissend. Bevordert de concentratie.

OLEUM EUCALYPTUS GLOBULUS. Eucalyptusolie. Werkt tegen krampen, bevordert de genezing van wonden en werkt stimulerend.

OLEUM LAVENDULA ANGUSTIFOLIA. Lavendolie. Etherische olie tegen onzuiverheden van de huid.

OLEUM LEPTOSPERMUM SCOPARIUM. Manuka. Etherische olie, gelijkaardig aan Tea Tree olie, antiseptisch.

OLEUM LIPPIA CITRIODORA. IJzerkruid Verbena-olie. Concentratiebevorderende en vitaliserende etherische olie.

OLEUM MACADAMIAE. Macadamiaolie. Voor de verzorging van huid, haar en haarwortels. Beschermt de huid en het haar tegen beschadiging door zonnestraling, bescherming tegen uitdrogen van huid en hoofdhuid, door zijn hoog gehalte aan palmitoleïnezuur heeft het gelijkaardige eigenschappen als nertsolie.

OLEUM MELALEUCA ALTERNIFOLIA. Tea Tree. Etherische olie, antiseptische, antibacteriële werking.

OLEUM MENTHA ARVENSIS. Muntollie. Etherische olie, verfrissend, opwekkend.

OLEUM OENOTHERA BIENNIS. Teunisbloemolie, Evening Primrose Oil. Eén van de waardevolste oliën in de huidverzorging. Met zijn hoge concentratie aan onverzadigde vetzuren, waaronder gammalinolzuur, werkt het tegen droge, ruwe en afgeschilferde huid. Sterk vochtinbrengend, werkt kalmerend op de huid, stimuleert de doorbloeding en werkt de vorming van acne tegen. Ook inname is sterk aan te raden. Bij veel mensen is de stofwisseling van linolzuur naar gammalinolzuur verstoord, wat in extreme gevallen tot neurodermitis kan leiden. Daarom is het ook in de natuurgeneeskunde zeer populair.

OLEUM PELARGONIUM GRAVEOLENS. Geraniumolie. Ontspannende, stimulerende en harmoniserende etherische olie.

OLEUM PINUS PINASTER. Balsemterpentijn, etherische olie uit dennenboomhars, ontspannend, ontkrampend.

OLEUM PIPER NIGRUM. Zwarte peper Etherische olie, erotiserend, licht stimulerend.

OLEUM RICINI. Ricinusolie. Olie uit het zaad van de ricinusboom. Zeer goed verdraagbaar. Wordt vaak in lippenstiften gebruikt.

OLEUM ROSA. Rozenolie. Etherische olie, harmoniserend. Afrodisiacum.

OLEUM SANTALUM ALBUM. Sandelhoutolie. Etherische olie, harmoniserend, verzorgend, afrodisiacum.

OLEUM SESAMI INDICAE. Sesamolie. Een natuurlijke olie uit de zaadjes van de sesamplant met een hoge concentratie essentiële onverzadigde vetzuren. Beschermt tegen UV-straling en vrije radicalen.

OLEUM SIMMONDSIAE CALIFORNICAE. Jojobaolie. Een natuurlijke plantaardige en vloeibare was uit de vrucht van de jojobaplant. Door zijn grote huidverwantschap uitstekend verzorgend en beschermend. Geeft de huid een aangenaam zijdezacht gevoel.

PAARDENKASTANJE-EXTRACT. Extr. Semen hippocastani of Extr. Aesculus hippocastanum. Vasoconstriktorisch, oedeemremmend, toniserend. Versterkt de wandjes van de bloedvaten zodat ze minder snel tot couperose veroorzaken.

PANTHENOL/D-PANTHENOL Pro-vitamine B5. Verbetert en verhoogt het vochtgehalte van de huid, werkt ontstekingsremmend, vermildert en remt de jeuk. Stimuleert de epithelisiering: kleine wondjes (scheren), schaafwondjes, blaasjes verdwijnen gemakkelijker. Het heeft niet alleen een directe werking. Het wordt ook opgeslagen en vormt daarbij een voorraad voor toekomstige behoeftes. Aangezien pantotheenzuur een belangrijk bestanddeel is van gezond haar, dient de voorbehandeling met D-panthenol volgens wetenschappelijke studies als “voeding voor het haar”. Het verschaft het haar langdurige vochtigheid, verbetert de kambaarheid van de haren, vermindert de vorming van gespitst haar, verbetert de toestand van beschadigd haar, verdikt het haar en geeft het glans. Bij nagels vermindert het de breekbaarheid.

PEG-40 HYDROGENATED CASTOROIL. Oplosmiddel voor etherische oliën in water. Op basis van natuurlijke ricinusolie.

POLYGLYCERYL-3 METHYLGLUCOSE DISTEARATE. Uit natuurlijke glycerine, suikers en vetzuren gewonnen emulgator voor O/W-systemen, voornamelijk gebruikt in lotions.

POLYSORBATE-20. Uit sorbitol gewonnen oplosmiddel en emulgator.

POLYQUATERNIUM-10. Conditioner op basis van natuurlijke plantaardige cellulose, verhindert het ‘opvliegen’ van het haar.

PRO-VITAMINE A Beta-Carotene. Vetoplosbare vitamine met anti- oxidatieve eigenschappen. Is actief tegen celbeschadigende vrije radicalen, beschermt onverzadigde vetzuren tegen oxidatie, behoort tot de huidbeschermende vitamines.

PRO–VITAMINE B5 D-Panthenol. Verbetert en verhoogt het vochtgehalte van de huid, werkt ontstekingsremmend, vermildert en remt de jeuk. Stimuleert de epithelisiering: kleine wondjes (scheren), schaafwondjes, blaasjes verdwijnen gemakkelijker. Het heeft niet alleen een directe werking. Het wordt ook opgeslagen en vormt daarbij een voorraad voor toekomstige behoeftes. Aangezien pantotheenzuur een belangrijk bestanddeel is van gezond haar, dient de voorbehandeling met D-panthenol volgens wetenschappelijke studies als “voeding voor het haar”. Het verschaft het haar langdurige vochtigheid, verbetert de kambaarheid van de haren, vermindert de vorming van gespitst haar, verbetert de toestand van beschadigd haar, verdikt het haar en geeft het glans. Bij nagels vermindert het de breekbaarheid.

RETINYL PALMITATE. Vitamine A-Palmitaat. Ideale stof voor de verouderende huid. Kan de door UV-straling verouderde huid regenereren en de epidermis verdikken. Studies tonen bovendien een verhoging van het collageengehalte van de huid, een lichte vermindering van rimpels en een verbeterde huidelasticiteit aan.

RICINUSOLIE. Oleum Ricini. Olie uit het zaad van de ricinusboom. Zeer goed verdraagbaar. Wordt vaak in lippenstiften gebruikt.

ROZENHOUTOLIE. Aniba roseaodora. Ontstekingsremmend en toniserend.

ROZENOLIE Rosa. Etherische olie, harmoniserend. Afrodisiacum.

SALIE-EXTRACT. Extr. Salvia officinalis. Werkt adstringerend en bevordert de doorbloeding.

SANDELHOUTOLIE. Santalum album. Etherische olie, harmoniserend, verzorgend, afrodisiacum.

SHEABUTTER. Oleum Butyrospermi Parkii. Sheabutter, Beurre de Carité. Boterachtige, romige olie uit de noten van de boom Butyrospermum Parkii. Door de hoge concentratie huideigen essentiële vetzuren bijzonder geschikt voor de verzorging van droge en bijvoorbeeld door zonnestraling beschadigde huid. De huid wordt zachter, bloed- en zuurstofverzorging worden gemaximaliseerd, een bescherming tegen uitdroging en UV-straling wordt opgebouwd.

SILICIOUS EARTH. Kiezelgoer. Een mineraal van organische oorsprong. Op de huid reinigt het de huid tot diep in de poriën, werkt het kalmerend, helend en ontstekingsremmend. Oraal ingenomen is het belangrijk voor de gezondheid van de nagels, de huid, de beenderen en het bindweefsel.

SELEEN. Levensbelangrijk spoorelement.

SESAMOLIE. Oleum Sesami indicae. Een natuurlijke olie uit de zaadjes van de sesamplant met een hoge concentratie essentiële onverzadigde vetzuren. Beschermt tegen UV-straling en vrije radicalen.

SODIUM ASCORBYL PHOSPHATE Vitamine C (in de vorm van ascorbylfosfaat).  Ascorbinezuur is een wateroplosbare vitamine met antioxidatieve eigenschappen. Het werkt tegen vrije radicalen die de cellen beschadigen, beschermt de onverzadigde vetzuren van de huid tegen oxidatie, is bevorderlijk voor de functie van het immuunsysteem en ook voor de vorming van collageen en daarmee het volledige bindweefsel. Samen met vitamine E is het zeer geschikt om de vorming van kankerverwekkende nitrosaminen te voorkomen.

SODIUM CHLORIDE. Keukenzout. Ondersteunt de stabiliteit van W/O-systemen. Geeft samenstelling bij tensideformules.

SODIUM LACTATE. Natriumzout van Melkzuur. Heeft een vochtbindende werking op de huid en met de fysiologische pH-waarde van gemiddeld pH-5,5, vormt het de zuurtebeschermingsmantel van de huid.

SODIUM METHYL COCOYL TAURATE. Milde basistenside (surfactant) uit natuurlijke bron.

SORBITOL. Wateroplosbare Glucoside met vochtinbrengende eigenschappen. Uitstekende huid- en slijmverdraagbaarheid.

SQUALEEN. Huideigen verzorgende olie, gewonnen uit olijfolie.

STEARATE. Stearinezuur. Huideigen vetstof die ook in huidtalg voorkomt.

STEARYL ALCOHOL. Vetalcohol, consistentiegever in O/W-formuleringen.

SUCROSE COCOATE. Milde, niet-ionische tenside (surfactant). Wordt uit rietsuiker en vet gewonnen. Andere tensiden worden hierdoor beter verdragen.

SUCROSE STEARATE. Uit rietsuiker en vet gewonnen O/W-emulgator. Zeer huidvriendelijk, vochtigheidsversterkend.

TALK Speksteen. Glimstof die magnesium bevat. Natuurlijk mineraal. Poedergrondlaag met goede hechtings- en smeereigen-schappen. Geruchten over mogelijke verstopping van de poriën zijn onterecht gebleken.

TEA TREE. Melaleuca alternifolia. Etherische olie, antiseptisch.

TETRAHYDROXYPROPYL ETHYLENDIAMIN. Wordt ter neutralisering van Carbomer gebruikt, reageert in water alkalisch (zie Anti Comedo Lotion pH 9,8).

TEUNISBLOEMOLIE. Oleum Oenothera biennis. Eén van de waardevolste oliën in de huidverzorging. Met zijn hoge concentratie aan onverzadigde vetzuren, bvb gammalinolzuur, werkt het tegen droge, ruwe en afgeschilferde huid. Sterk vochtinbrengend, werkt kalmerend op de huid, stimuleert de doorbloeding en werkt de vorming van acne tegen. Ook inname is sterk aan te raden. Bij veel mensen is de stofwisseling van linolzuur naar gammalinolzuur verstoord, wat in extreme gevallen tot neurodermitis kan leiden. Daarom is het ook in de natuurgeneeskunde zeer populair.

TIJMEXTRACT. Extr. Thymus vulgaris. Plantaardige stof, werkt tegen haaruitval, roos en vet haar. Niet te verwarren met thymus van dierlijke oorsprong.

TITANIUMDIOXIDE CI 77891. Natuurlijk mineraal, beschermt de huid en remt ontstekingen af. Geeft kleur aan make-up en poeder. In microscopische vorm reflecteert en absorbeert het UVA- en UVB-straling.

TOCOPHERYL-NICOTINATE. Vitamine-E-Nicotinaat of Vitamine B3. Bevordert de doorbloeding en de stofwisseling in lichte mate.

TRIETHYL CITRATE. Citroenzuurtriethylester. Remt de groei van zweetgeurbevorderende bacteriën. Wordt zeer goed door de huid verdragen. Natuurlijke stof die zeer veel in citrusvruchten voorkomt.

UREUM. Urea. Natuurlijke en huideigen stof die het doordringen van andere stoffen in zalven duidelijk bevordert. Het heeft keratolytische eigenschappen, verhoogt de vochtigheid van de huid en werkt ontstekingsremmend. Een tekort eraan is één van de oorzaken van een droge huid. Hogere concentraties helpen dan ook bij eczeem, psoriasis en neurodermitis.

VITAMINE A-PALMITAAT. Retinyl Palmitate. Ideale stof voor de verouderende huid. Kan de door UV-straling verouderde huid regenereren en de epidermis verdikken. Studies tonen bovendien een verhoging van het collageengehalte van de huid, een lichte vermindering van rimpels en een verbeterde huidelasticiteit aan.

VITAMINE B3 Tocoferylnicotinaat. Bevordert de doorbloeding van de huid.

VITAMINE C. (in de vorm van ascorbylfosfaat) Ascorbinezuur is een wateroplosbare vitamine met antioxidatieve eigenschappen. Het werkt tegen vrije radicalen die de cellen beschadigen, beschermt de onverzadigde vetzuren van de huid tegen oxidatie, is volstrekt bevorderlijk voor de functie van het immuunsysteem en ook voor de vorming van collageen en daarmee het volledige bindweefsel. Samen met vitamine E is het zeer geschikt om de vorming van kankerverwekkende nitrosaminen te voorkomen.

VITAMINE E, NATUURLIJKE VORM D-ALPHA-TOCOPHEROL. beschermt de celmembranen tegen oxidatie en vrije radicalen. Als actieve stof in de cosmetica wordt bijna uitsluitend het stabiele vitamine E-acetaat gebruikt. Het zet zich vast in de verschillende huidlagen, waarbij het doordringen van UVB-straling aanzienlijk verhoogd kan worden. D-alpha-Tocopherol, dat antioxidatief werkt, wordt gestadig door enzymen van de huid uit het vastgezette vitamine E-acetaat vrijgemaakt, wat door de UVB-bestraling aanzienlijk kan worden verhoogd. Naargelang concentratie en frequentie van gebruik kan enkel door vitamine E reeds een beschermingsfactor van 2-4 bereikt worden. Het aantal beschadigde cellen door UV-straling (zonverbrande cellen) kan beduidend verminderd worden. Verder zorgt het voor een verbetering van het huidoppervlaktereliëf, bevordering van het vochtgehalte van de hoornlaag, versnellen van de epithelisiering van oppervlakkige wonden en een verhoging van de enzymactiviteit in de huid. Ontstekingsremmende werking. Samen met vitamine C voorkomt het zeer goed de vorming van nitrosaminen. Natuurlijke vitamine E (D-alpha-Tocopherol) van plantaardige oorsprong is veel actiever dan synthetische vitamine E (D,L-alpha-Tocopherol)!

VITAMINE E, SYNTHETISCHE VORM D,L-ALPHA-TOCOPHEROL. Heeft een veel zwakkere werking dan natuurlijke vitamine E (D-alpha-Tocopherol).

VITAMINE F. Essentiële twee- en drievoudige onverzadigde vetzuren die het lichaam zelf niet kan vormen en die daardoor van buitenaf moet worden aangevoerd. Houdt de vorming van mee-eters tegen. Tegen gebarsten en ruwe huid.

VITAMINE H. Biotine. Wateroplosbare vitamine voor een normaal functioneren van huid en haar. Wordt ter voorkoming van kaalheid en voortijdige vergrijzing van de haren gebruikt.

XANTHAN GUM. Polysacharide. Biotechnologisch vervaardigde natuurlijke gelvormer.

YLANG YLANG. Canaga odorata. Etherische olie, ontkrampend, ontspannend, verzachtend, erotiserend.

ZINKOXIDE. Natuurlijk mineraal met UV-absorberende, antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen.

ZINKSTEARAAT. Poedergrondstof. Maakt poeders vaster en beter uitsmeerbaar. Goede afvlakkende en hechtingseigenschappen. Mild antisepticum.

Aanbevolen Producten